monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mintaj w warzywnym sosie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna rybka dobra na wszystko:)

Mintaj w warzywnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj w warzywnym sosie

 

  • 4 kostki z mintaja mrożone ( 400 g)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/3 świeżej papryki czerwonej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • ok. 1 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mintaj w warzywnym sosie
Rybę rozmrozić i dokładanie odsączyć z nadmiaru wody( ja na talerz kładę czystą ściereczkę bawełnianą,kładę rybę, przykrywam drugą połową ściereczki i zostawiam na jakieś 2-3 godziny aż woda wsiąknie w ściereczkę). Przyprawić delikatnie solą. Cebulę pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i startą na małych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić warzywa do miękkości. W szklance wody rozprowadzić koncentrat.Na patelnię wsypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, następnie wylać rozrobiony koncentrat. Dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju. Jajo wbić na talerz wymieszać z solą, pieprzem i słodką papryką. Rybę maczać w jajku a potem w mące i usmażyć do ładnego zrumienienia się panierki. Przełożyć rybki do sosu o chwilę razem podgrzać. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Mintaj w warzywnym sosie
cebule zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę
Mintaj w warzywnym sosie
dodać marchewkę i dusić warzywa do miękkości
Mintaj w warzywnym sosie
rybę panierować w jajku i mące i usmażyć do zbrązowienia panierki
Mintaj w warzywnym sosie
usmażone ryby przełożyć do sosu i chwilę razem podgrzać