aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Mintaj z sosem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, delikatna rybka z mintaja w chrupiącej panierce podana z soczystym sosem warzywnym. Moim domownikom najbardziej smakował ten sos.

Mintaj z sosem warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj z sosem warzywnym

 

 

  • SOS:
  • 600 g marchwi
  • 300 g pieczarek
  • 3 pietruszki
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1 papryka czerwona
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mintaj z sosem warzywnym
Cebule obieramy i kroimy w plastry, por oczyszczamy i również kroimy w plastry. Wrzucamy na gorący olej w garnku i smażymy przez chwilę.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka z cebulą i porem.

Mieszamy i smażymy przez chwilę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do warzyw.

Wlewamy bulion i całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodajemy koncentrat i musztardę, dokładnie mieszamy.

Pod koniec dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek. Ponownie całość mieszamy.Rozmrożone kostki przyprawiamy solą i pieprzem.

Następnie obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiano z obu stron.Gorącą rybkę podajemy z również gorącym sosem warzywnym.
Mintaj z sosem warzywnym
Do garnka wrzucamy pokrojone: cebule, por, marchewki, pietruszki, seler i pieczarki.
Mintaj z sosem warzywnym
Dodajemy pokrojoną paprykę i podlewamy bulionem.
Mintaj z sosem warzywnym
Pod koniec dodajemy koncentrat, musztardę, sól, pieprz i koperek.
Mintaj z sosem warzywnym
Kostki przyprawiamy i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano.

Tagi:

mintaj dania