Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Cukiniowa musaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekana warstwowa cukiniowa musaka z ziemniakami i mięsem mielonym to danie doskonałe na szybki obiad.

Cukiniowa musaka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukiniowa musaka

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowa musaka
Ziemniaki i cukinię kroimy w plastry. Ziemniaki gotujemy na półtwardo, cukinię obsmażamy na oleju, a gdy przestygnie, mieszamy z jogurtem greckim. Cebulę kroimy w piórka, smażymy aż się zeszkli.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone.

Doprawiamy przyprawą Gyros, ziołami, solą, pieprzem i smażymy kilka minut.

Następnie wlewamy przecier i dusimy około 10-15 min. Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym: połowa cukinii, ziemniaki, mięso, reszta cukinii, starty żółty ser.

Zapiekamy około 30 min. w temp. 180 st.C.
Cukiniowa musaka
Pokrojoną w plastry cukinię obsmażamy na oleju.
Cukiniowa musaka
Pokrojone ziemniaki gotujemy na półtwardo.
Cukiniowa musaka
Wystudzoną cukinię mieszamy z jogurtem greckim.
Cukiniowa musaka
Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.
Cukiniowa musaka
Wierzch posypujemy startym lub pokrojonym żółtym serem.