Sposób przygotowania:
Cukiniowa musaka
Ziemniaki i cukinię kroimy w plastry. Ziemniaki gotujemy na półtwardo, cukinię obsmażamy na oleju, a gdy przestygnie, mieszamy z jogurtem greckim. Cebulę kroimy w piórka, smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone.
Doprawiamy przyprawą Gyros, ziołami, solą, pieprzem i smażymy kilka minut.
Następnie wlewamy przecier i dusimy około 10-15 min. Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym: połowa cukinii, ziemniaki, mięso, reszta cukinii, starty żółty ser.
Zapiekamy około 30 min. w temp. 180 st.C.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone.
Doprawiamy przyprawą Gyros, ziołami, solą, pieprzem i smażymy kilka minut.
Następnie wlewamy przecier i dusimy około 10-15 min. Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym: połowa cukinii, ziemniaki, mięso, reszta cukinii, starty żółty ser.
Zapiekamy około 30 min. w temp. 180 st.C.