dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Mintaj zapiekany z serem 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryba zapiekana pod serowo-śmietanową kołderką

Mintaj zapiekany z serem 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mintaj zapiekany z serem 4

 

  • 4 kostki mintaja
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mieszanki przypraw do ryb
  • sok z ½ cytryny
  • 10 dag startego żółtego sera
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mintaj zapiekany z serem 4
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Ułożyłam w nim rybę, obsypałam przyprawą do ryb i skropiłam sokiem z cytryny. Ser starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam ze śmietaną i mąką, doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem serowym polałam rybę i wstawiłam na 25 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podałam z frytkami i surówką z pora i jabłka.
Mintaj zapiekany z serem 4
Rybę posypałam przyprawą do ryb i skropiłam sokiem z cytryny
Mintaj zapiekany z serem 4
Starty na tarce ser wymieszałam ze śmietaną i przyprawami
Mintaj zapiekany z serem 4
Sosem serowym polałam rybę i zapiekłam całość w piekarniku