Suketo lub rdzawiec pacyficzny są to inne nazwy mintaja stosowane na rynku spożywczym. Zawiera mało kalorii i ma delikatne mięso. Przez cały rok dostępne są mrożone filety z mintaja oraz kostki z mintaja, które wystarczy obtoczyć w mące, przyprawionym jajku, opanierować w bułce tartej i usmażyć. 

Mintaj ma szerokie zastosowanie kulinarne, można go przygotować np.  w cieście, w kapuście, z pieczarkami, w pomidorach z dodatkiem ryżu, w wersji  duszonej, z grilla czy zapiekanego z serem. Do smażonego na oleju mintaja doskonale pasują opiekane ziemniaki, duszony ryż z warzywami po chińsku, surówki i gęste sosy, np. koperkowy lub pomidorowy. Podając mintaja na parze, należy go oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ziołami i udekorować cząstkami cytryny.


Zdjęcie: Fotolia
Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Polecane przepisy do kategorii Mintaj

Znaleźliśmy 472 przepisów w kategorii Mintaj

Mintaj smażony

Mintaj smażony

frank55 frank55

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażony mintaj Eli

Smażony mintaj Eli

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mintaj w sezamie

Mintaj w sezamie

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybne tymbaliki Eli

Rybne tymbaliki Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w jarzynach

Ryba w jarzynach

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: