marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Miodowa tilapia z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z ryb na grilla dobre są tilapie,barwieny,a także mintaje lub dorsze. Najlepiej smakują na pikantnie z połączeniem miodu i cytrusowych soków.

Miodowa tilapia z grilla

Składniki:

Miodowa tilapia z grilla

 

  • 4 duże lub średnie tilapie,
  • słoik miodu płynnego,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól jodowana,
  • oliwa vineagrete,
  • tacki aluminiowe,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

Sposób przygotowania:

Miodowa tilapia z grilla
Tilapie po opłukaniu natrzeć solą i pieprzem cytrynowym,a potem zrobić marynatę miodowo-cytrynową lub pomarańczową marynatą z dodatkiem oliwy vineagrete. Obtoczyć w niej rybki i wstawić na 2-3 godz. do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na pół godziny przed grillowaniem, rozpalić stos węglem drzewnym lub nastawić w piekarniku funkcję grill. Rybki ułożyć na osobnych tackach każdą sztukę i położyć na ruszcie. Grillować z 25 min. Po upieczeniu zdjąć z griila szczypcami i podawać z chlebem lub z bagietkami z masłem czosnkowym czy ziołowym.