iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Pyszne miodowe ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Jeśli ich nie przesuszymy w trakcie pieczenia to od razu są mięciutkie, ale i tak im dłużej stoją tym bardziej miękną i po kilku dniach rozpływają się w ustach.

Pyszne miodowe ciasteczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne miodowe ciasteczka

 

  • 8 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pyszne miodowe ciasteczka
W garnku rozpuścić masło, miód i cukier na koniec dodać ocet i wystudzić.Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą i przyprawą do piernika do suchych składników dodać jajko i płynną mieszankę z miodem, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć kształty ciastek ja używałam do nich stempli więc dodatkowo odbiłam na nich wzorek. Piec w temp. 190st około 8 minut.
Pyszne miodowe ciasteczka
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć cuiasteczka.
Pyszne miodowe ciasteczka
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.