Sposób przygotowania:
Miodowe ciasto pomarańczowe
Pomarańcze w syropie:
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pokroić na plasterki grubości 1 cm. Na patelni zagotować wodę z cukrem i ułożyć plastry pomarańczy. Gotować przez 20 minut na małym ogniu.
Ciasto:
W misce rozpuszczone masło wymieszać z kefirem a następnie dodać jajka, skórkę pomarańczową i cukier- wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i sodę. Wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia- samo dno. Na dnie ułożyć 1 warstwę plasterków pomarańczy z syropu a na nie przelać ciasto. Piec przez 30 minut w temp 160 stopni Celsjusza. Wyjąć obciąć górkę która wyrosła. Wystudzić.
Ponakłuwać patyczkiem ciasto i nasączyć syropem zostawiając trzy łyżki syropu.
Odwrócić ciasto i polać górę dzięki czemu ciasto zachowa świeżość oraz smak.
Smacznego :)
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pokroić na plasterki grubości 1 cm. Na patelni zagotować wodę z cukrem i ułożyć plastry pomarańczy. Gotować przez 20 minut na małym ogniu.
Ciasto:
W misce rozpuszczone masło wymieszać z kefirem a następnie dodać jajka, skórkę pomarańczową i cukier- wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i sodę. Wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia- samo dno. Na dnie ułożyć 1 warstwę plasterków pomarańczy z syropu a na nie przelać ciasto. Piec przez 30 minut w temp 160 stopni Celsjusza. Wyjąć obciąć górkę która wyrosła. Wystudzić.
Ponakłuwać patyczkiem ciasto i nasączyć syropem zostawiając trzy łyżki syropu.
Odwrócić ciasto i polać górę dzięki czemu ciasto zachowa świeżość oraz smak.
Smacznego :)
AldiNonia