Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Miodowe ciasto pomarańczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, mięciutkie ciasto z świeżymi pomarańczami sycylijskimi które nadają temu ciastu niezwykły charakter i wdzięk, trudno odmówić następnego kawałka !

Miodowe ciasto pomarańczowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miodowe ciasto pomarańczowe

Pomarańcze w syropie

Ciasto

  • 100 g cukru
  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jaja L
  • 185 g kefiru lub maślanki ewentualnie jogurtu naturalnego
  • 110 g roztopionego masła, przestudzonego
  • 220 g mąki pszennej typu 450

Sposób przygotowania:

Miodowe ciasto pomarańczowe
Pomarańcze w syropie:

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pokroić na plasterki grubości 1 cm. Na patelni zagotować wodę z cukrem i ułożyć plastry pomarańczy. Gotować przez 20 minut na małym ogniu. 

Ciasto:

W misce rozpuszczone masło wymieszać z kefirem a następnie dodać jajka, skórkę pomarańczową i cukier- wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i sodę. Wymieszać do połączenia się składników. 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia- samo dno. Na dnie ułożyć 1 warstwę plasterków pomarańczy z syropu a na nie przelać ciasto. Piec przez 30 minut w temp 160 stopni Celsjusza. Wyjąć obciąć górkę która wyrosła. Wystudzić. 

Ponakłuwać patyczkiem ciasto i nasączyć syropem zostawiając trzy łyżki syropu.

Odwrócić ciasto i polać górę dzięki czemu ciasto zachowa świeżość oraz smak.

Smacznego :)
Miodowe ciasto pomarańczowe
Do czerwonej pomarańczy najlepsze czerwone półsłodkie wino :)

Tagi:

ciasto owoce