Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pomysł własny. Kombinacja kilku przepisów. Efekt niesamowity. Powstało ciasto idealne. Nie za słodkie, nie za ciężkie, z cudowną kwaskowatą masą. Kto raz spróbuje nie pożałuje.

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

Składniki:

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

placki

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki esencji z herbaty
  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika

masa pomarańczowa

  • kostka masła
  • 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa

masa śmietanowa

polewa czekoladowa

ponadto

  • 40 dag pierników w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami
Mąkę, przyprawę do piernika i sodę mieszamy. Ucierając mikserem margarynę z cukrem powoli dodajemy żółtka. Dodajemy miód, esencję herbaty. Wsypujemy sypkie składniki. Ubitą z białek pianę łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich pieczemy osobno przez 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.

Kisiele rozpuszczamy w soku, dodajemy rozpuszczone w garnuszku masło. Gotujemy i mieszamy. Dolewamy galaretkę (rozpuszczoną w pół szklanki wody). Mieszamy. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.

Robimy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy razem z kakao, cukrem i margaryną. Nie gotujemy!. Dodajemy śmietanę.

Przekładanie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.