Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami
Mąkę, przyprawę do piernika i sodę mieszamy. Ucierając mikserem margarynę z cukrem powoli dodajemy żółtka. Dodajemy miód, esencję herbaty. Wsypujemy sypkie składniki. Ubitą z białek pianę łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich pieczemy osobno przez 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.
Kisiele rozpuszczamy w soku, dodajemy rozpuszczone w garnuszku masło. Gotujemy i mieszamy. Dolewamy galaretkę (rozpuszczoną w pół szklanki wody). Mieszamy. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.
Robimy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy razem z kakao, cukrem i margaryną. Nie gotujemy!. Dodajemy śmietanę.
Przekładanie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.
Kisiele rozpuszczamy w soku, dodajemy rozpuszczone w garnuszku masło. Gotujemy i mieszamy. Dolewamy galaretkę (rozpuszczoną w pół szklanki wody). Mieszamy. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.
Robimy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy razem z kakao, cukrem i margaryną. Nie gotujemy!. Dodajemy śmietanę.
Przekładanie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.
misia5
Pobitegarybarbary
kinga66