Sposób przygotowania:
Ciasto Marlenka
Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszając co jakiś czas aż masa będzie gładka i jednolita.
Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewając masę aż zmieni kolor na brązowo-pomarańczowy.
Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszając co jakiś czas masę.
Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę mąki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest dość gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto).
Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.
Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumienią.
Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
Na końcu dodajemy masę kajmakową i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy tą kolejność do wyczerpania się składników.
Wierzch ciasta smarujemy masą, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopioną białą czekoladą.
Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.
Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewając masę aż zmieni kolor na brązowo-pomarańczowy.
Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszając co jakiś czas masę.
Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę mąki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest dość gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto).
Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.
Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumienią.
Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
Na końcu dodajemy masę kajmakową i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy tą kolejność do wyczerpania się składników.
Wierzch ciasta smarujemy masą, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopioną białą czekoladą.
Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.
mocsłodkości