SUPERPRZEPIS

Ciasto serowa krówka

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Ciasto serowa krówka Więcej zdjęć (5)

Ciasto polecam, jest szybkie w przygotowaniu i smakuje wspaniale! Polewa wykonana z cukierków smakuje rewelacyjnie. Choć jest więcej przy niej pracy, polecam zamiast zazwyczaj używanego do wykończenia gotowego kajmaku! SMACZNEGO!

Składniki:

Ciasto serowa krówka

 

  • Potrzebna prostokątna tortownica
  • Ciasto miodowe:
  • 0,5 kg mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
  • 3 jajka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • Serowa śmietanka:
  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • 300 gram sera z wiaderka,
  • cukier puder do smaku (około 2-3 łyżki),
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • ok 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
  • Krówkowa polewa:
  • 450 gram cukierków KRÓWKI,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • ok 6 dag masła,
  • płatki migdałowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowa krówka
CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy, wykładamy przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut 180°C. Upieczone miodowe placki studzimy. Po upieczeniu przekładamy serową śmietanką. SEROWA ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć, zmniejszyć). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe. Ciasto odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła. Następnie dekorujemy wierzch. KRÓWKOWA POLEWA: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do garnka, podlewamy śmietanką. Całość podgrzewamy dodając masło. Cukierkowa masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Cały czas mieszamy. Gotową polewę zdejmujemy z ognia, delikatnie studzimy i wylewamy na ciasto. Między czasie (gdy polewa stygnie) płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
Ciasto serowa krówka
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy
Ciasto serowa krówka
Ciasto miodowe dzielimy na dwie części. Kolejno wałkujemy, i pieczemy
Ciasto serowa krówka
Upieczone ciasta przekładamy serową śmietanką
Ciasto serowa krówka
Składniki polewy umieszczamy w garnku i podgrzewamy