Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miodowe scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja wariacja na temat scones.

Miodowe scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe scones

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Miodowe scones
Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki i dokładnie je wymieszać. Dodać do nich miód i masło, wyrobić tak, jak się wyrabia kruszonkę (zagnieść i mocno rozkruszyć). Do tego stopniowo dodawać mleko i zagniatać ciasto. Ma ono być gładkie, mięciutkie, delikatne, ale nie ma kleić się do rąk. Przygotowane ciasto podzielić na 4 części i uformować w kulki. Każdą kulkę ciasta lekko spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec do zrumienienia w 180 stopniach (ok. 25 minut).
Miodowe scones
Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszane.
Miodowe scones
Ciasto wyrobione jak kruszonka po dodaniu masła i miodu.
Miodowe scones
gładkie delikatne ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Miodowe scones
Okrągłe spłaszczone kawałki ciasta ułożone na blasze.