iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Miodowo- pomarańczowe koszyczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miodowe koszyczki z dodatkiem soku pomarańczowego, można w nich podawać różne desery.

Miodowo- pomarańczowe koszyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo- pomarańczowe koszyczki

 

  • 100 g cukier kryształ
  • 100 g mąka
  • 100 g masło
  • 80 ml sok pomarańczowy
  • 74 g miód

Sposób przygotowania:

Miodowo- pomarańczowe koszyczki
Do miski dajemy miękkie masło 1/2 kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Im cieniej rozsmarujemy ciasto tym nasze koszyczki będą bardziej koronkowe. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
Etap 1tak wygląda gotowe ciasto do rozsmarowania
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
ciasto nakładamy cieniutko aby wyszły ażurowe
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
jeszcze ciepłe nakładamy na szklanki lub miseczki
Miodowo- pomarańczowe koszyczki
tak wygląda gotowy ażurowy koszyczek gotowy do nałożenia lodów