Sposób przygotowania:
Miodowy piernik z marcepanemETAP 1:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj.
ETAP 2:
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
ETAP 3:
Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste.
ETAP 4:
Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
ETAP 5:
Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż dwa razy przekładamy powidłami. Masę marcepanową wałkujemy na prostokąt o wymiarach piernika, nakładamy na wierzch, dociskamy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.
Wesołych Świąt!
Jagodowa