SUPERPRZEPIS

Miodowy piernik z marcepanem

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Miodowy piernik z marcepanem Więcej zdjęć (2)

Uwielbiam ten przepis na piernik staropolski, bez długiego leżakowania jest idealny od razu po upieczeniu, przełożony powidłami śliwkowymi domowej roboty, warstwa marcepanu i polewa dopełnia całości, nie może go zabraknąć na święta w moim domu!

Składniki:

Miodowy piernik z marcepanem

 

 

  • Przełożenie:
  • 1,5 szklanki powideł śliwkowych
  • Wierzch:
  • 20 dag marcepanu
  • Polewa czekoladowa
  • Orzechy arachidowe do posypania

Sposób przygotowania:

Miodowy piernik z marcepanem

ETAP 1:

Miodowy piernik z marcepanem
żółtka ucieramy na puch dodajemy miód wlewamy piwo

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj.

ETAP 2:

Miodowy piernik z marcepanem
w osobnym naczyniu ubijamy białka na puszystą pianę

Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.

ETAP 3:

Miodowy piernik z marcepanem

Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste.

ETAP 4:

Miodowy piernik z marcepanem
gotowe ciasto wlewamy do formy pieczemy jak w przepisie

Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.

ETAP 5:

Miodowy piernik z marcepanem
na sam koniec piernik przekładamy i dekorujemy

Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż dwa razy przekładamy powidłami. Masę marcepanową wałkujemy na prostokąt o wymiarach piernika, nakładamy na wierzch, dociskamy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.
Wesołych Świąt!