Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto miodowe z korzenną nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto miodowe z biszkoptem o smaku piernika i różaną marmoladą jest bardzo aromatyczne i smaczne. Warto go przygotować.

Ciasto miodowe z korzenną nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto miodowe z korzenną nutką

 

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa z kaszy manny:
  • 3 szkl mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • sól
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • sok z cytryny lub spirytus do smaku
  • Poncz:
  • 2/3 szkl wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pozostałe składniki:
  • 2 szkl marmolady z różą
  • 1/2 szkl powideł śliwkowych
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietany

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z korzenną nutką
Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na przygotowane blaszki o wymiarze 24/36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Biszkopt korzenny: Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników. Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy brzegi naczynia zaczną obsychać zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszki o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Masa z kaszy manny: Na gotujące się mleko z odrobiną soli wsypać kaszę mannę energicznie mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem i cukrem z wanilią utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.Placki miodowe i biszkopt skropić ponczem. Marmoladę wymieszać z powidłami. Oba placki miodowe posmarować marmoladą. Na jeden wyłożyć połowę masy, wyrównać, położyć biszkopt, pozostałą masę i przykryć drugim plackiem marmoladą do kremu. Obciążyć deseczką, pozostawić na 2-3 godziny. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną ( odłożyć 3-4 kostki) Następnie oblać ciasto i posypać startą na tarce odłożoną czekoladą.
Ciasto miodowe z korzenną nutką
Z mąki miodu i reszty składników zagnieść ciasto
Ciasto miodowe z korzenną nutką
Ubite na parze jajka wymieszać z mąką kakao i przyprawą do piernika
Ciasto miodowe z korzenną nutką
Miodowe ciasto posmarować marmoladą i masą z kaszy manny
Ciasto miodowe z korzenną nutką
Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą