Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z korzenną nutką
Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na przygotowane blaszki o wymiarze 24/36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Biszkopt korzenny: Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników. Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy brzegi naczynia zaczną obsychać zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszki o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Masa z kaszy manny: Na gotujące się mleko z odrobiną soli wsypać kaszę mannę energicznie mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem i cukrem z wanilią utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.Placki miodowe i biszkopt skropić ponczem. Marmoladę wymieszać z powidłami. Oba placki miodowe posmarować marmoladą. Na jeden wyłożyć połowę masy, wyrównać, położyć biszkopt, pozostałą masę i przykryć drugim plackiem marmoladą do kremu. Obciążyć deseczką, pozostawić na 2-3 godziny. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną ( odłożyć 3-4 kostki) Następnie oblać ciasto i posypać startą na tarce odłożoną czekoladą.