Sposób przygotowania:
Pierniczki - MikołajeSposób przygotowania
1.
Miód, cukier, masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy, jajka i cały czas kręcimy. Dodajemy również sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i składamy w chłodnym miejscu. Takie ciasto powinno leżakować nawet kilka tygodni, a minimum tydzień.
2.
Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki . Z placków wykrawamy najróżniejsze wzory. Mogą być zwykłe kółeczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
Z białka i cukru pudru robimy lukier. Barwniki dodajemy zależnie od potrzeby. Po wystudzeniu pierniczki pięknie dekorujemy lukrem i cukierkami. Smacznego
SylaUla
zbysiowa
ewaeu
Bardzo dziękuję. Wszystkie rozdałam , będą zdobiły wiele stołów. Pozdrawiam...:)
ewaeu
Bardzo dziękuję. Pozdrawiam...:)
marietta
CORAL