gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Piernik wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na pyszny piernik, który w naszym domu pieczemy z pokolenia na pokolenie. Przepis znała już moja prapra babcia. Polecam wypróbować. Warto pamiętać, by masa na ciasto odstała, najlepiej kilka tygodni. Wtedy piernik będzie jeszcze smaczniejszy.

Piernik wigilijny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piernik wigilijny

CIASTO

  • 1 kostka margaryny
  • ok. 500 gram miodu
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • ok. 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika

POLEWA

  • 5 łyżek cukru
  • kilka łyżeczek wody

DODATKOWO

  • 3-4 łyżki skórki kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Piernik wigilijny
CIASTO:

W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę. Na koniec dodać przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.

POLEWA:

Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Polać tak przygotowanym lukrem piernika. Na koniec piernika posypać skórką kandyzowaną.
Piernik Wigilijny
Na sam początek przygotować ciasto na piernika
Piernik Wigilijny
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej formy
Piernik Wigilijny
Formę przełożyć do piekarnika na ok. 50 minut.
Piernik Wigilijny
Polewę przygotować wg sposobu przygotowania i polać piernika.
Piernik Wigilijny
Piernik Wigilijny- bardzo dobre ciasto świąteczne

Tagi:

piernik ciasto