dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pavlova świąteczna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna Pavlova z bitą śmietaną. Słodycz została przełamana lekko kwaskowatym smakiem sosu ze świeżej żurawiny.

Pavlova świąteczna

Składniki:

Pavlova świąteczna

beza

bita śmietana

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 zaokrąglona łyżka cukru pudru

sos żurawinowy

  • 100 g świeżej żurawiny
  • 1 czubata łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Pavlova świąteczna
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.

Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka.

W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut.

Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.

Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy. Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę.

Przybrać gałązkami rozmarynu.

Tagi:

ciasto tort beza