Sposób przygotowania:
Pavlova świąteczna
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka.
W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut.
Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy. Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę.
Przybrać gałązkami rozmarynu.
Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka.
W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut.
Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy. Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę.
Przybrać gałązkami rozmarynu.
SylaUla