iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Mirabelkowo-malinowa marmolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak do końca to nie wiem czy można to nazwać marmoladą, ale na pewno jest to pyszny domowy wyrób który przypomni nam lato w zimne dni.

Mirabelkowo-malinowa marmolada Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mirabelkowo-malinowa marmolada

 

  • 2 kg wypestkowanych śliwek mirabelek
  • 1 mały pojemniczek malin ( 25 dag )
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mirabelkowo-malinowa marmolada
Mirabeli przesypać do garnka z grubym dnem i rozgotować do owocowej pulpy dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać. Garnek przestawić na malutki płomień i bardzo często mieszając, aby się nie przypaliło smażyć tak długo, aż całość zmieni kolor i wyraźnie zgęstnieje w trakcie smażenia dodać maliny które bardzo szybko się rozpadną co prawda pestki po nich pozostaną, ale to w niczym nie ujmuje smaku całej marmoladzie. Gorącą marmoladę przełożyć do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia.
Mirabelkowo-malinowa marmolada
śliwki wypestkować i dokładnie rozgotować
Mirabelkowo-malinowa marmolada
w trakcie smażenia dodać maliny i jeszcze smażyć

Tagi:

śliwki