BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1448]

Miruna panierowana w mące

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zazwyczaj ryby panieruję w bułce tartej z mąką. Dzisiaj postanowiłam panierować tylko w mące, a jedną część ryby w rozbełtanym jajku a następnie w mące. Rybka smakowała równie dobrze jak w bułce tartej. Smaczna, delikatna i o chrupkiej skórce.

Miruna panierowana w mące Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Miruna panierowana w mące

 

Sposób przygotowania:

Miruna panierowana w mące
Rybę dokładnie oczyścić a następnie pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 - 20 minut.

Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem , lekko solą oraz przyprawą do ryb. 

Na talerz wsypać mąkę a w misce rozbełtać jajka. 

Część ryby panierować tylko w mące a część najpierw w jajku a następnie w mące.

Na głębszej patelni rozgrzać olej(pamiętajmy że olej ma być dobrze rozgrzany), włożyć kawałki ryby i smażyć z obu stron do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Miruna panierowana w mące
Rybę po oczyszczeniu kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
Miruna panierowana w mące
Osuszyć a następnie oprószyć pieprzem,lekko solą oraz przyprawą do ryb
Miruna panierowana w mące
Część ryby panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w mące
Miruna panierowana w mące
Część ryby panierujemy tylko w samej mące
Miruna panierowana w mące
Rybe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Tagi:

ryba danie