Sposób przygotowania:
Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami
Wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodać również kucharka.
Włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować mocno z 25 minut.
Kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy.
Włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować mocno z 25 minut.
Kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy.