VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 774]

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

Składniki:

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

 

  • 700 g miruny patagońskiej

 

 

 

  • Sos śmietanowo koperkowy:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym
Rybę wcześniej rozmrażamy, kroimy ją na mniejsze porcje. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie rozkładamy mirunę, kawałki czosnku i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki (ale wystarczy nam kilka godzin). Rybę panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy do miękkości na rumiano na rozgrzanej patelni.

Sos:

Na patelnię po smażeniu miruny wrzucamy masło i pokrojoną w cebulę. Smażymy kilka minut aż cebula zmięknie. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Wsypujemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zredukowania się sosu.

Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby.