BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Klopsy z miruny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam bardzo smaczne klopsy rybne z ryby miruny. Klopsy w panierowane w amarantusie. Bardzo smaczne, a na świątecznym stole nie może ich zabraknąć.

Klopsy z miruny Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Klopsy z miruny

 

  • ryba miruna około 1 kg,
  • cebula 1 szt. większa,
  • sól i pieprz,
  • przyprawa do ryb,
  • przyprawa płynna,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • amarantus do panierowania + 2 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Klopsy z miruny
Rybę mirunę,po dokładnym odsączeniu mielimy, razem z obraną cebulą.

Do mielonej ryby dodajemy przyprawy oraz jajk. Po wymieszaniu dodajemy bułkę tartą tyle aby masa sie dobrze lepiła.( do tych klopsików na święta nie dodaje namoczonej bułki).

Po dokładnym wymieszaniu forujemy klopsiki, panierujemy w amarantusie i smażymy na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu klopsiki wkładamy do naczynia dodajemy obraną , sparzoną gorącą wodą pokrojoną cebule i zalewamy przestudzoną zalewą.

Odkładamy w chłodne miejsce .

Po dwóch dniach klopsiki są gotowe do spożycia i są pyszne.

Zalewa;

Składniki na zalew zagotować, a naste-pnie lekko wystudzić.
Klopsy z miruny
Rybę po dokładnym odsączeniu mielimy razem z obraną cebulą
Klopsy z miruny
Do mielonej ryby dodajemy przyprawy i jajko
Klopsy z miruny
Do ryby nie dodajemy namoczonej bułki tylko samą bułkę tartą
Klopsy z miruny
Po dokładnym wyrobieniu z masy formujemy klopsiki które smażymy na gorącym oleju
Klopsy z miruny
Przygotowujemy zalewę
Klopsy z miruny
Gotowe usmażone klopsiki zalewamy lekko przestudzoną zalewą