Sposób przygotowania:
Klopsy z miruny
Rybę mirunę,po dokładnym odsączeniu mielimy, razem z obraną cebulą.
Do mielonej ryby dodajemy przyprawy oraz jajk. Po wymieszaniu dodajemy bułkę tartą tyle aby masa sie dobrze lepiła.( do tych klopsików na święta nie dodaje namoczonej bułki).
Po dokładnym wymieszaniu forujemy klopsiki, panierujemy w amarantusie i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu klopsiki wkładamy do naczynia dodajemy obraną , sparzoną gorącą wodą pokrojoną cebule i zalewamy przestudzoną zalewą.
Odkładamy w chłodne miejsce .
Po dwóch dniach klopsiki są gotowe do spożycia i są pyszne.
Zalewa;
Składniki na zalew zagotować, a naste-pnie lekko wystudzić.
Do mielonej ryby dodajemy przyprawy oraz jajk. Po wymieszaniu dodajemy bułkę tartą tyle aby masa sie dobrze lepiła.( do tych klopsików na święta nie dodaje namoczonej bułki).
Po dokładnym wymieszaniu forujemy klopsiki, panierujemy w amarantusie i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu klopsiki wkładamy do naczynia dodajemy obraną , sparzoną gorącą wodą pokrojoną cebule i zalewamy przestudzoną zalewą.
Odkładamy w chłodne miejsce .
Po dwóch dniach klopsiki są gotowe do spożycia i są pyszne.
Zalewa;
Składniki na zalew zagotować, a naste-pnie lekko wystudzić.
gusia1000