Sposób przygotowania:
Miseczki chlebowe na kefirze
Przygotować rozczyn: w małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem, dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować. W dużej misce przesiać mąkę, dodać sól, kefir w temperaturze pokojowej, wymieszać, dodać rozczyn i powoli zagniatać ciasto. Wlać olej i zagniatać ciasto rękami około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej robić to rękami, bo drożdżowe ciasto lubi ciepło rąk.Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, z każdej oderwać małą kulkę na uchwyt i odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Każdą kulkę mocno spłaszczyć, formować sakiewki, powtórzyć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Nałożyć "uchwyty", przykryć ściereczką i ostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec około 30 minut.