Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenno żytni z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W pieczeniu chleba podoba mi się to, że za każdym razem można użyć innych składników i uzyskać inny smak chleba. A zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia jest bezcenny.

Chleb pszenno żytni z kefirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno żytni z kefirem

 

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 łyżki soli
  • 400 g kefiru

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni z kefirem
W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy i kefir. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do dwóch: tortownicy 22 cm i małej keksówki). Ciasto odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą woda. Chleb piec przez ok. 60-70minut.
Chleb pszenno żytni z kefirem
Świeże drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb pszenno żytni z kefirem
Rozczyn drożdżowy i kefir dodane do wymieszanych sypkich składników.
Chleb pszenno żytni z kefirem
Wszystkie składniki zagniecione i dobrze wyrobione.
Chleb pszenno żytni z kefirem
Wyrośnięte ciasto na chleb przełożone do dwóch foremek.

Tagi:

chleb pieczywo