Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytni z kefirem
W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy i kefir. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do dwóch: tortownicy 22 cm i małej keksówki). Ciasto odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą woda. Chleb piec przez ok. 60-70minut.