cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb pszenny na kefirze

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty i smaczny chlebek pszenny upieczony na drożdżach.

Chleb  pszenny na kefirze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenny na kefirze

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na kefirze
-Drożdże wymieszać z cukrem. -Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby i sól. -Dodać drożdże, kefir /w temp. pokojowej/i dodawać stopniowo wodę . -Drewnianą łyżką połączyć składniki. -Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili ,aż będzie gładkie , sprężyste i nie będzie się lepić. -Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na ok. 40 minut. - Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek /składając go kilkakrotnie/ i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. -Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /delikatnie odwracając miskę do góry dnem . -Wierzch chlebka naciąć . -Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika. - Piec ok. 45 minut. -Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb  pszenny na kefirze
Z podanych składników wyrobić ciasto uformowac bochenek i umieścic go w naoliwionej misce.
Chleb  pszenny na kefirze
Wyrośniety chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec.
Chleb  pszenny na kefirze
Chlebek kroić po całkowitym przestygnięciu.

Tagi:

chleb pieczywo