Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na kefirze
-Drożdże wymieszać z cukrem. -Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby i sól. -Dodać drożdże, kefir /w temp. pokojowej/i dodawać stopniowo wodę . -Drewnianą łyżką połączyć składniki. -Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili ,aż będzie gładkie , sprężyste i nie będzie się lepić. -Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na ok. 40 minut. - Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek /składając go kilkakrotnie/ i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. -Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /delikatnie odwracając miskę do góry dnem . -Wierzch chlebka naciąć . -Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika. - Piec ok. 45 minut. -Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
edytaha
cris
oczywiście , że kefir / ale na jogurcie też można/
edytaha
Dzieki :)
Sarenka
cris
Może na moim blogu , a domowych chlebków na kefirze, maślance jest wiele i ja również je uwielbiam ........dlatego od dawna wypiekam je samodzielnie .
jaNina