Sposób przygotowania:
Chleb z kefirem i majonezem
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do, miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich kefir, majonez, rozczyn drożdżowy i wodę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki. Studzić na kratce.