Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z kefirem i majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świeżutki domowy chlebek przygotowany z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej, pszennych otrębów, kefiru i majonezu.

Chleb z kefirem i majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kefirem i majonezem

 

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 czubata łyżka soli
  • 200 g kefiru
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z kefirem i majonezem
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do, miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich kefir, majonez, rozczyn drożdżowy i wodę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki. Studzić na kratce.
Chleb z kefirem i majonezem
Rozczyn przygotowany z mleka cukru i świeżych drożdży.
Chleb z kefirem i majonezem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z kefirem i majonezem
Rozczyn woda kefir i majonez dodane do sypkich składników.
Chleb z kefirem i majonezem
Wyrośnięte ciasto przełożone do foremki.

Tagi:

chleb pieczywo