Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy chleb z dodatkiem łuskanego słonecznika. Dużo smaczniejszy i zdrowszy niż kupiony w sklepie.

Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i słonecznik, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i miód. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm) i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem
Rozczyn przygotowany ze świeżych drożdży wody i cukru.
Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem
Rozczyn drożdżowy kefir i miód dodane do sypkich składników.
Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem
Wyrobione i wyrośnięte ciasto przełożone do foremki.

Tagi:

chleb pieczywo