Sposób przygotowania:
Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i słonecznik, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i miód. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm) i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.