mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Miseczki drożdżowe na gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miseczki idealne na gulasz lub zupę .

Miseczki drożdżowe na gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miseczki drożdżowe na gulasz

 

 

Sposób przygotowania:

Miseczki drożdżowe na gulasz
Do dużej misy wsypujemy kolejno składniki. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i także dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto , które zostawiamy w misce pod przykryciem aby ładnie nam wyrosło . Gdy ciasto będzie już gotowe wyjmujemy je i dzielimy na 4 części formując duże koła i małą kuleczkę . Zostawiamy jeszcze na 15 - 25 minut aby znów podrosło . W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 C . Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i przyklejamy na górę mniejszą kuleczkę . Pieczemy około 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru . Studzimy . Gdy wystygną odcinamy górną cześć z małą piłeczką i wydrążamy środki .Podajemy z ulubionym gulaszem lub zupą .
Miseczki drożdżowe na gulasz
Gdy ciasto wyrośnie tak jak na zdjęciu ,
Miseczki drożdżowe na gulasz
Dzielimy na 4 części i mniejsze kuleczki
Miseczki drożdżowe na gulasz
Smarujemy żółtkiem zmlekiem i składamy w całość
Miseczki drożdżowe na gulasz
A tutaj zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe