Betinka2

Betinka2

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Mizeria ogórkowa w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

uwielbiałam w dzieciństwie jak moja babcia przygotowywała tą mizerię ,by móc zajadać się nią w zimie, a dziś robię ją ja .

Mizeria ogórkowa w oleju

Składniki:

Mizeria ogórkowa w oleju

 

  • 2,5 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szllanki oleju
  • garść koperku

Sposób przygotowania:

Mizeria ogórkowa w oleju
Ogórki myjemy,obieramy i kroimy w plastry, które wrzucamy do dużej miski.Cebulę obieramy , kroimy w kostkę i wrzucamy do ogórków,koper kroimy drobno i również wrzucamy do cebuli i ogórków. Do warzyw wlewamy ocet,olej,wsypujemy cukier i sól , wszystko mieszamy ze sobą i zostawiamy na noc .Rano jeszcze raz mieszamy i wkładamy do słoików .Pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Tagi:

ogórki