kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1116]

Mizeria z kwaśną śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu. Mizeria z kwaśną śmietaną z dodatkiem oliwy i cukru. Polecam.

Mizeria z kwaśną śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mizeria z kwaśną śmietaną

 

  • 40 dag ogórków
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek
  • duża szczypta soli do starych ogórków

Sposób przygotowania:

Mizeria z kwaśną śmietaną
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy sól i mieszamy, przekładamy na cedzak. Do miseczki wkładamy śmietanę, cukier, oliwę, sól, pieprz, przyprawę do sałatek i mieszamy. 
Z ogórków odciskamy płyn i wkładamy ponownie do miski, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.

Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.  
Mizeria z kwaśną śmietaną
Starte ogórki doliny i przekładamy na cedzak.
Mizeria z kwaśną śmietaną
W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos.
Mizeria z kwaśną śmietaną
Następnie dodajemy do starych ogórków i mieszamy.