Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Placuszki z cukinii i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki idealne na szybki obiad lub kolację. Możemy podać je np. z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną.

Placuszki z cukinii i marchewki

Składniki:

Placuszki z cukinii i marchewki

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii i marchewki

ETAP 1:

Placuszki z cukinii i marchewki
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach

Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy (młodą cukinię można pozostawić ze skórką), ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach.

ETAP 2:

Placuszki z cukinii i marchewki
Do warzyw dodajemy mąkę, jajko i przyprawy

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cukinii i marchewki.
Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Placuszki z cukinii i marchewki
Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami wykładamy ciasto, formując placki. Placki smażymy po kilka minut na stronę, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.