jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: 15 pomysłów na mizerię z ogórków

Mizeria z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Warto dla urozmaicenia podać czasem taki wariant mizerii. Można także przygotować ją z wykorzystaniem czarnych oliwek. Wówczas będą się one ładnie odznaczać!

Mizeria z oliwkami

Składniki:

Mizeria z oliwkami

 

  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Łyżka płatków migdałowych,
  • Około 10 oliwek zielonych,
  • Łyżka kopiata posiekanej natki pietruszki,
  • Ok. 0,5 łyżeczki przyprawy prowansalskiej,
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mizeria z oliwkami

ETAP 1

Mizeria z oliwkami
ogórki ścieramy na tarce w plasterki

Ogórki myjemy i obieramy. Tak przygotowane kroimy w cienkie plasterki –ręcznie lub na tarce.

ETAP 2

Mizeria z oliwkami
Do ogórków dodajemy pietruszkę oraz płatki migdałowe

Do ogórków dokładamy natkę pietruszki oraz płatki migdałowe. Mieszamy.

ETAP 3

Mizeria z oliwkami
Przeciskanie przez praskę czosnku

Na oddzielnym talerzu, czy miseczce umieszczamy oliwę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

ETAP 4

Mizeria z oliwkami
dodanie przypraw do oliwy

Następnie dodajemy sól, pieprz i roztartą w dłoniach przyprawę prowansalską. Mieszamy.

ETAP 5

Mizeria z oliwkami
oliwki kroimy w plasterki

Oliwki kroimy w plasterki. Przygotowany sos oraz oliwki dodajemy do ogórków. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na salaterkę, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.


Tagi:

przyprawy