msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak i szpinak to doborowe towarzystwo.

Filet z kurczaka wsosie szpinakowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.

 

  • 3 średniej wielkości pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 kostka drobiowa np. Winiary
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 bardzo duże garści młodych liści szpinaku
  • 12 dag sera feta
  • 4 łyżki oleju (z zalewy pomidorów suszonych z ziołami)
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże ząbki czosnku polskiego
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.
Mięso umyć,osuszyć.Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą z oliwek na pastę,natrzeć piersi kurczaka,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Szpinak dokładnie wypłukać,osuszyć i porwać palcami na kawałki.Czosnek obrać i grubo posiekać. Ser feta pokruszyć,dodać jogurt,doprawić pieprzem kolorowym i zmiksować. Na patelnię wlać olej-u mnie z zalewy z pomidorów suszonych. Na rozgrzanym obsmażyć piersi kurczaka ze wszystkich stron. Na patelnię dołożyć łyżkę masła,włożyć posiekany czosnek,chwilkę smażyć na małym ogniu.Dołożyć kawałki liści szpinaku i dalej mieszając co jakiś czas smażyć. W tym czasie mięso przewracać na wszystkie strony. Po ok.15 minutach wlać mieszankę fety i jogurtu i dobrze podgrzać. Podałam mięso z ziemniakami z wody, z koperkiem,na płaszczyku z sosu szpinakowego.Do tego córka zażyczyła sobie mizerię.
Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.
Zamarynowane w oliwie i kostce rosołowej piersi obsmażyć.
Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.
Do podsmażonego mięsa dołożyć masło i czosnek,
Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.
Na patelnię wrzucić porwane na kawałki liście szpinaku.
Filet z kurczaka wsosie szpinakowym.
Pod koniec wlać na patelnię mieszankę fety i jogurtu.