LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały, orzeźwiający dodatek do obiadu.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

 

  • młode ogórki gruntowe 5
  • sok z cytryny kilka kropli
  • szczypiorek 1 pęczek
  • zielony koperek
  • gęsta śmietana kwaśna 15 dag
  • sól (szczypta pieprzu, jeśli ktoś lubi)

 

Sposób przygotowania:

Mizeria ze śmietaną i koperkiem
Ogórki opłukać pod bieżącą wodą. Nie trzeba obierać (jeśli biesiadnicy tego nie wymagają). Pokroić cieniutkie plasterki lub zszatkować na szatkownicy. Posolić, by zwilgotniały, następnie skropic sokiem z cytryny. Szczypiorek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno pokroić, Dodać do ogórków, dokładnie wymieszać, polać gęstą śmietanką, przemieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobniutko porwać palcami lub pokroić. Posypać mizerię. Podawać do dań mięsnych lub po prostu do pieczywa.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem
Krojenie ogórka gruntowego w plastry na mizerię.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem
Krojenie szczypiorku na drobno do mizerii.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem
Dodanie śmietanki do ogórka ze szczypiorkiem.