Sposób przygotowania:
Mleczko koperkowe
4-5 filiżanek równej wielkościwysmarować cienkomasłem. 2 żółtka, jajo i sólrozmącić trzepaczką,dodać odmierzone mlekoi wymieszać. Płyn przecedzić i dodać umyty,drobnopokrojonykoperek. Filiżankinapełnićciecządo 3/4 wysokości, wstawić do płaskiegorondla, wlać tyle ciepłej wody,abysięgaładopołowy wysokościnaczyń, filiżankiprzykryć papierem. Wodę w rondlu wolno ogrzewać tak, aby byłabliska wrzenia. Gdyciecz w filiżankachzestali się po ok. 35 min., ogrze- wanie należy przerwać i filiżankiwyjąć z kąpieli. Mleczkowyjąćnatalerzyki, okroiwszyjeostrożnienożem wokółbrzegów filiżanki. Prawidłowo'sporządzonemleczkopowinnodobrzezachować kształt,mieć konsystencję galaretowatą,przekrójgładkiijednolity.Zestaleniecieczyzachodziwówczas,gdyosiągnie ona temperaturę 80°C.
Pyza
Termar
Pyzuniu, to się je z pieczywem. najlepiej smakuje z pieczywem ziarnistym