Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Mleczko koperkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Powolne ogrzewanie jest bardzo istotne dla uzyskania mleczka o prawidłowej konsystencji i jednolitej strukturze.

Mleczko koperkowe

Składniki:

Mleczko koperkowe

 

  • 1szt jajo,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • koperek,
  • sól do smaku,
  • pół łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Mleczko koperkowe
4-5 filiżanek równej wielkościwysmarować cienkomasłem. 2 żółtka, jajo i sólrozmącić trzepaczką,dodać odmierzone mlekoi wymieszać. Płyn przecedzić i dodać umyty,drobnopokrojonykoperek. Filiżankinapełnićciecządo 3/4 wysokości, wstawić do płaskiegorondla, wlać tyle ciepłej wody,abysięgaładopołowy wysokościnaczyń, filiżankiprzykryć papierem. Wodę w rondlu wolno ogrzewać tak, aby byłabliska wrzenia. Gdyciecz w filiżankachzestali się po ok. 35 min., ogrze- wanie należy przerwać i filiżankiwyjąć z kąpieli. Mleczkowyjąćnatalerzyki, okroiwszyjeostrożnienożem wokółbrzegów filiżanki. Prawidłowo'sporządzonemleczkopowinnodobrzezachować kształt,mieć konsystencję galaretowatą,przekrójgładkiijednolity.Zestaleniecieczyzachodziwówczas,gdyosiągnie ona temperaturę 80°C.