Sposób przygotowania:
Mleczna kanapka
Biszkopt: Olej, wodę, cukier i kakao zagotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.
Następnie dodać po jednym żółtka i kontynuować ubijanie do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wlać cienka strużką wystudzoną masę kakaową i wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając.
Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch możemy wg gustu udekorować polewę czekoladową.
Następnie dodać po jednym żółtka i kontynuować ubijanie do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wlać cienka strużką wystudzoną masę kakaową i wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając.
Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch możemy wg gustu udekorować polewę czekoladową.