kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Mleczna kanapka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest nieskomplikowane i szybkie. Świetnie pasuje do gorzkiej kawy. Jest wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło nam to jednak zjeść całe :)

Mleczna kanapka

Składniki:

Mleczna kanapka

podstawowe

  • Na biszkopt:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • Na masę mleczną:
  • 125 ml mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku (`niebieskiego`, pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g (opakowanie) cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Mleczna kanapka
Biszkopt: Olej, wodę, cukier i kakao zagotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier.

Następnie dodać po jednym żółtka i kontynuować ubijanie do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wlać cienka strużką wystudzoną masę kakaową i wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając.

Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch możemy wg gustu udekorować polewę czekoladową.