Sposób przygotowania:
Mleczna kanapka
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną przesiewamy do miski z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywno dodając do nich szczyptę soli. Gdy będą sztywne, dodajemy partiami cukier ciągle ubijając. Gdy cukier połączy się z białkami i będzie niewyczuwalny dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając( lub miksując). Do masy dodajemy olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy miotełką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia( u mnie duża blacha) i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest "suche". Mleko 3,2% zagotowujemy w rondelku dodając do niego cukier i cukier waniliowy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Miękkie masło miksujemy mikserem, dodając mleko z rondelka. Następnie przesiewamy mleko w proszku i miksujemy do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Biszkopt kroimy na dwie części. Przekładamy go masą. Całość polewamy polewą czekoladową. Możemy użyć gotowej polewy, a możemy przygotować własną rozpuszczając w rondelku gorzką czekoladę, mleko i masło. Odstawiamy w chłodne miejsce.