jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

mleczna pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niepracochłonne i proste do przygotowania lekkie ciasto z owocową nutką:)

mleczna pianka

Składniki:

mleczna pianka

 

  • CIASTO
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru kryształu
  • 13 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 5 łyżek oleju

 

  • MASA
  • 2 galaretki truskawkowe (lub dowolne)
  • 2 szklanki wody
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka
Żółtka oddzielić od białek.
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ciasto wzdłuż na pół.
Następnie 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Schłodzone mleko ubijać mikserem na piankę i dodać tężejącą galaretkę.
Tak przygotowaną masą od razu przełożyć ciasto, pozostawiając jej trochę do dekoracji wierzchu.
Do masy można dodać według uznania na przykład bakalie lub świeże owoce.