Sposób przygotowania:
mleczna pianka
Żółtka oddzielić od białek.
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ciasto wzdłuż na pół.
Następnie 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Schłodzone mleko ubijać mikserem na piankę i dodać tężejącą galaretkę.
Tak przygotowaną masą od razu przełożyć ciasto, pozostawiając jej trochę do dekoracji wierzchu.
Do masy można dodać według uznania na przykład bakalie lub świeże owoce.
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ciasto wzdłuż na pół.
Następnie 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Schłodzone mleko ubijać mikserem na piankę i dodać tężejącą galaretkę.
Tak przygotowaną masą od razu przełożyć ciasto, pozostawiając jej trochę do dekoracji wierzchu.
Do masy można dodać według uznania na przykład bakalie lub świeże owoce.