cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

SUPERPRZEPIS

Mleczna pianka wg cherrycola

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekki, puszysty torcik na zimno na każdą okazję!

Mleczna pianka wg cherrycola Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczna pianka wg cherrycola

 

  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wrzącej wody

 

  • Spód:
  • 1 galaretka owocowa
  • ok. 15 okrągłych biszkoptów

 

  • Kolor żółty:
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 żółtka

 

  • Kolor brązowy:
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

 

  • Kolor biały:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru

 

  • Na wierzch:
  • galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

Mleczna pianka wg cherrycola
Żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i rozlewamy do 3 szklanek w tej samej ilości.



Spód tortu: Rozpuścić owocową galaretkę w jednej szklance wrzątku i zanurzać w niej okrągłe biszkopty. Układać na okrągłej tortownicy. Wstawić do lodówki, aby stężało.



Kolor żółty: Dwa białka ubić na sztywno.(niewielka ilość soli pomaga w dobrym ubiciu pianki). Do dobrze ubitych białek dodać 3 łyżki cukru pudru i cukier wanilinowy, wciąż mieszając dodać 2 żółtka. Na samym końcu dodać jedną porcję rozpuszczonej żelatyny. Wylać na spodnią warstwę. Wstawić do lodówki.



Kolor brązowy: Tak samo jak wcześniej (tylko bez cukru wanilinowego), czyli do ubitych białek dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka oraz kakao. Na samym końcu dodać drugą porcję żelatyny. Wylać na kolor żółty, który powinien być lekko stężały. Wstawić do lodówki.



Kolor biały: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać 3 łyżki cukru, ciągle ubijając wlać ostatnią porcję żelatyny. Wlać na kolor brązowy. Wstawić do lodówki.



Wierzch: Galaretka owocowa rozpuszczona we wrzącej wodzie. Lekko stężałą wylewamy na kolor biały. Całość wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W sezonie można dodać owoce na galaretkę.

Smacznego!
Mleczna pianka wg cherrycola
Składniki potrzebne do przygotowania torciku
Mleczna pianka wg cherrycola
Biszkopty zamoczyć w galaretce a następnie ułożyć na spodzie tortownicy
Mleczna pianka wg cherrycola
Na stężałą żółtą warstwę wylewamy brązową
Mleczna pianka wg cherrycola
Gdy brązowa warstwa również stężeje wylewamy białą a na wierzch galaretkę

Tagi:

biszkopt