SUPERPRZEPIS

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro

Muffiny są przepyszne i smakują jak jedne z najlepszych mięciutkich bułeczek. Nawet po kilku dniach pozostają puszyste oraz sprawiają wrażenie, iż niedawno zostały wyjęte z piekarnika.

Składniki:

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro

6-7 sztuk:

Dodatkowo:

  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro

Cebula:

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro
Cebula powinna być średniej wielkości i niezbyt drobno pokrojona.

Cebulę pokroić w średnią kostkę.

Masa:

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro
Ciasto wujdzie dość gęste, ale takie powinno być.

W pierwszej misce połączyć jajko, olej i mleko, a w drugiej obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i na końcu dodać cebulę.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do muffinek wysłać papierowymi papilotkami (można użyć silikonowych foremek) i wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem poro
Muffiny wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.

Muffiny należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.