zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno owsiany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb. Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym.

Chleb pszenno owsiany

Składniki:

Chleb pszenno owsiany

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno owsiany
Wodę wlać do miski, dodać do niej drożdże i wymieszać. Następnie wsypać cukier i mąki oraz wlać olej. Wyrobić ciasto, zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Potem kilka razy złożyć ciasto na 3 i uformować bochenek, który należy oprószyć mąką i zakryty ściereczką zostawić do podrośnięcia.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.

Po nagrzaniu się piekarnika delikatnie umieścić bochenek w naczyniu żaroodpornym, zakryć pokrywką i piec 30 minut.

Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.