Sposób przygotowania:
Mleczny murzynek z jabłkami
Wykonanie:
1. Białka odzielić od żółtek - białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Gdy cukier dobrze się wymiesza dodawać po żółtku.
2. Do masy jajecznej wlać olej i delikatnie wymieszać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao połączyć razem i dodawać do masy jajecznej na przemian raz składniki suche (mąkę), a raz mleko.
4. Jabłka obrać, pokroić na paseczki i dodać do masy. Wymieszać. Wlać do foremki ( ja piekę w takiej 39.5-25,5), wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec 40 minut w 180 stopniach C.
1. Białka odzielić od żółtek - białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Gdy cukier dobrze się wymiesza dodawać po żółtku.
2. Do masy jajecznej wlać olej i delikatnie wymieszać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao połączyć razem i dodawać do masy jajecznej na przemian raz składniki suche (mąkę), a raz mleko.
4. Jabłka obrać, pokroić na paseczki i dodać do masy. Wymieszać. Wlać do foremki ( ja piekę w takiej 39.5-25,5), wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec 40 minut w 180 stopniach C.