agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

mloda kalarepa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste w smaku potrawy, może dodać do kalarepki pod koniec duszenia łyżkę koncentratu pomidorowego.

mloda kalarepa

Składniki:

mloda kalarepa

 

  • Pączek kalarepki
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Pęczek kopru
  • Sól i cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

mloda kalarepa
Kalarepkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, dodać połowę masła, sól i cukier do smaku. Gotować, aż będzie miękka. Z reszty mąki i masła zrobić białą zasmażkę, dodać do kalarepki i zagotować. Wsypać drobno posiekany koper i wymieszać. Podawać z młodymi ziemniakami i pieczenią wieprzową lub cielęcą.