Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Młoda kapusta z imbirem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Młodą kapustę z dodatkiem aromatycznego imbiru, pachnącego latem jabłka i kilku zaskakujących dodatków. Brzmi nieco dziwnie? Pewnie tak, ale tak jak zawsze zapewniam, że będzie wyjątkowo i pysznie:)

Młoda kapusta z imbirem

Składniki:

Młoda kapusta z imbirem

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek botwinki (same liście )
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z imbirem
Cebule kroimy w dość grubą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pasterki. 

W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej cebule z marchewką.

Kapustę drobno szatkujemy, botwinkę (tylko liście i łodyżki ) kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do podduszonej cebuli i marchewki. Dodajemy 2 łyżkę masła i dusimy warzywa pod przykryciem około 20-30 minut.

Po tym czasie do kapusty dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, starty imbir, musztardę i posiekany koperek – mieszamy i dusimy jeszcze około 15 minut.

Po tym czasie kapusta powinna być już miękka jeśli tak jest doprawiamy ją do smaku sola i pieprzem. Jeśli nie przykrywamy ją i dusimy kolejne 15-20 minut.

Gotową kapustę podajemy jako dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa, lub jemy samą np. z grillowaną bagietką, smacznego ; )