Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Młoda kapusta z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Młoda kapusta z rodzynkami zasmażana na maśle to smaczny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje podana na ciepło.

Młoda kapusta z rodzynkami

Składniki:

Młoda kapusta z rodzynkami

 

  • 350-400 g młodej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • kawałek skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1 łyżka rodzynek
  • koper

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z rodzynkami

Etap 1:

Młoda kapusta z rodzynkami
Do garnka włożyć poszatkowaną kapustę i pokrojoną cebulę.

Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę drobno pokroić, wrzucić do kapusty i zalać wrzątkiem.

Etap 2:

Młoda kapusta z rodzynkami
Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem z 10-15 minut.

Etap 3:

Młoda kapusta z rodzynkami
Dodać rodzynki, masło oraz skórkę z cytryny.

Na końcu dodać rodzynki, masło oraz sparzoną skórkę z cytryny. Jeszcze chwilę dusić do miękkości, wyłożyć na salaterkę i posypać świeżym koperkiem.


Tagi:

kapusta