Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciasto marchewkowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pysze, miękkie, wilgotne i bardzo marchewkowe ciasto to absolutny must have w mojej kuchni i dość często gości na moim stole. Idealne do herbaty czy kawy, niezbyt słodkie, po prostu pyszne.

Ciasto marchewkowe z migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z migdałami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z migdałami

KROK 1

Ciasto marchewkowe z migdałami
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Migdały i orzechy posiekać na drobne kawałki.

KROK 2

Ciasto marchewkowe z migdałami
Już utarte jajka z cukrami z dodatkiem oleju.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym przez 2-3 minuty po czym dalej mieszając powoli dolewać olej.

KROK 3

Ciasto marchewkowe z migdałami
W razie potrzeby dodać mniej lub więcej mąki.

Do masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i dalej mieszać.

KROK 4

Ciasto marchewkowe z migdałami
Ciasto powinno być gęste.

Na koniec do ciasta dodać marchew, migdały, orzechy i cynamon. Całość dokładnie wymieszać.

KROK 5

Ciasto marchewkowe z migdałami
Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ciasto godzinę w 180°C

KROK 6

Ciasto marchewkowe z migdałami
Gotowe ciasto marchewkowe :)

Gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku. Smacznego :)