Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczny tort z połączenia smaku kakao i orzechów włoskich. Na urodzinach smakował wszystkim bez wyjątku.

Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 g masła
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • 1 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę
Biszkopt orzechowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąć na pół.

Biszkopt jasny:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Masa:

Orzechy sparzyć i ostudzić. Masło ubijać tak długo aż uzyska konsystencję masy. Dodać cukier puder i zmiksować. Podzielić na pół. Do jednej części dodać orzechy, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:

Biszkopt orzechowy+masa orzechowa+biszkopt jasny+masa kakaowa+biszkopt orzechowy+masa orzechowa+dekoracja
Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę
biszkopt orzechowy musi być dośc gruby, aby go przeciąć
Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę
orzechy do masy musimy sparzyć i ostudzić
Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę
do połowy masła dodajemy kakao, ado drugiej orzechy
Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę
biszkopty ułożone na przemian przekładamy masą
Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę

Tagi:

ciasta torty