Sposób przygotowania:
Tort orzechowo-kakaowy na 50-tkę
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Masa:
Orzechy sparzyć i ostudzić. Masło ubijać tak długo aż uzyska konsystencję masy. Dodać cukier puder i zmiksować. Podzielić na pół. Do jednej części dodać orzechy, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt orzechowy+masa orzechowa+biszkopt jasny+masa kakaowa+biszkopt orzechowy+masa orzechowa+dekoracja
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Masa:
Orzechy sparzyć i ostudzić. Masło ubijać tak długo aż uzyska konsystencję masy. Dodać cukier puder i zmiksować. Podzielić na pół. Do jednej części dodać orzechy, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt orzechowy+masa orzechowa+biszkopt jasny+masa kakaowa+biszkopt orzechowy+masa orzechowa+dekoracja