ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Młoda kapusta na ciepło 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapustka na ciepło idealna do schabowego

Młoda kapusta na ciepło 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta na ciepło 2

 

  • Ćwiartka główki młodej kapusty
  • Szczypior ale z cebulkami młodymi (2 cebule takie średnie)
  • Koperek zielony
  • masło (2 łyżki)
  • sok z cytryny (łyżka)
  • sól, pieprz do smaku

 

  • zasmażka: łyżka masła, łyżka mąki, woda do rozprowadzenia

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta na ciepło 2
W rondelku rozgrzewam masło, wrzucam na to posiekaną cebulkę, mieszając zeszklić. Wrzucam na to posiekaną kapustę, posiekany szczypior (2 łyżki), sól i pieprz do smaku i przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Robimy taką zasmażkę na szybko, roztopić masło, wrzucić mąkę, zamieszać, dodać troszkę wody i dodać do kapusty, zagęści sie fajnie. Poddusić jeszcze z 3 minuty i spróbować ew. dosolić jak trzeba.
Młoda kapusta na ciepło 2
Cebulkę posiekać i poddusić na rozgrzanym maśle
Młoda kapusta na ciepło 2
Do kapusty dodajemy posiekaną kapustę i szczypior, dosolić
Młoda kapusta na ciepło 2
dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i koperek
Młoda kapusta na ciepło 2
Dodajemy zasmażkę, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Tagi:

kapusta