iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Młoda kapusta z rzodkiewką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Młodą kapustę można przygotować na wiele sposobów u mnie dzisiaj podana w takiej formie bez zbędnych dodatków, przygotowuje się ją wręcz prawie ekspresowo.

Młoda kapusta z rzodkiewką

Składniki:

Młoda kapusta z rzodkiewką

 

  • 1 większa główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1 większy pomidor
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 2 łyżki przyprawy typu jarzynka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z rzodkiewką
Kapustę poszatkować i nie trzeba robić tego bardzo drobno, cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka w którym będziemy robić kapustę wrzucić masło i po rozpuszczeniu podsmażyć na nim cebulę, następnie dodać kapustę, przyprawę i 1 łyżkę pieprzu ziołowego, dolać śmietanę i po wymieszaniu dusić kapustę kilka minut do momentu kiedy zmniejszy swoją objętość i lekko zmięknie.

Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a pomidorki w cząstki i dodać prawie na sam koniec duszenia kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem i już można podawać bo kapusta nie może być za bardzo miękka.

Tagi:

warzywa dania